eco-gazda

27 Серпня 2018

Крафтовий сир – з чим і як найкраще поєднувати

Сир має дуже давню історію, яка бере свої витоки вже в 3500-4000 році до н.е. в Шумерському царстві і Вавилоні. Уже сучасники Гомера могли насолоджуватися смаком сиру, а також крафтовий, тобто ремісничий сир цінували в Стародавньому Римі. Історія сиру пишеться щодня, адже постійно винаходяться нові сорти сирів (зараз їх вже близько 2500). Та й сам натуральний сир завойовує все більше прихильників. На даний час його споживання в п’ять разів більше, ніж двадцять років тому. Проте щоб  повністю насолоджуватись смаком сиру, потрібно вміти його вдало поєднувати з різними продуктами.

Найпопулярніше поєднання – це крафтовий сир та вино.

Крафтовий означає ремісничий, тобто виготовлений вручну майстрами сироваріння. Для отримання загальних уявлень про поєднання сиру і вина необхідно знати базові принципи, дотримання яких з високою часткою ймовірності допоможе по-справжньому оцінити смакові переваги двох продуктів. Сформулюємо їх по пунктам:

  1. Білі вина найкраще поєднувати з гострими сирами з насиченим смаком.
  2. Сири з вираженим, насиченим смаком вимагають також насичених вин.
  3. Зрілий сир вимагає витриманого вина.
  4. Твердий сир краще не вживати з вином, витриманим в дерев’яній бочці. Присмак деревини порушить гармонію смаку.
  5. Сир і вино, вироблені в одному регіоні, мають більше шансів скласти ідеальну пару.
  6. Білі вина краще гармоніюють з пікантними закусочними сирами, а червоні – з більш делікатними за смаком.

10 продуктів, які ідеально поєднуються з сиром:

  1. Вино. Як уже було сказано: чим більш насичений смак сиру, тим яскравіший смак повинен бути у вина. М’які сири поєднуються з легкими винами. Для моцарели підійде біле або рожеве вино, а до твердого сиру з пліснявою – кріплене або насичене червоне. Дотримуйтесь цього правила і вибір вина не викличе у вас труднощів.
  2. Мед. Свіжі м’які сорти сиру, такі як Брі або Камамбер ідеально поєднуються з хрустким багетом і світлим медом, особливо каштановим, ягідним джемом і сухофруктами.
  3. Солодкий виноград. Скибочки жовто-білого сиру і червоний виноград – відмінне поєднання не тільки на вигляд, але і на смак. Твердий солоний натуральний сир і щільний, солодкий виноград припадуть вам до смаку. Виноград обирайте без кісточок.
  4. Буряк і козячий сир. Вишукане ресторанне блюдо – запечений буряк з соусом і козячим сиром. Не залишить байдужим жодного гурмана. Волоський горіх ідеально доповнить блюдо.
  5. Блакитний сир з грушею. Солоний натуральний сир і солодка груша – найбільш популярний варіант приготування канапе з сиром. Дивно, але з усіх фруктів груша і інжир найкраще поєднуються з сиром.
  6. Овочі. Відмінне поєднання, як в гастрономії, так і в дієтології. Сир досить калорійний і жирний продукт і низькокалорійні овочі, трави і салати ідеально його доповнюють. Сир і кольорова капуста, плавлений сир з кукурудзяною кашею, блакитний сир з гарбузом – сполучень дуже багато.
  7. Кава. Сир і кава – поєднання для гурманів. У Британії був створений сир зі смаком кави! Зазвичай сир подають до кави або шматочок опускають на дно чашки. До міцної чорної кави подають насичені, тверді сири, а до легкого капучино – свіжі, м’які.
  8. Ягоди. Ідеальне поєднання для десерту. Чизкейки, тістечка з сиром і ягодами або вершковий з чорницею. Для таких десертів підійдуть не тільки нейтральні сири як маскарпоне, але і тверді сири, з більш яскравим смаком.
  9. Риба. Рибний салат з сиром, млинці з сиром і лососем, запечена риба з сиром – це лише одні з небагатьох страв.

 

Обирайте власне поєднання, а сайт https://magur.com.ua допоможе вам у виборі найкращого сиру. На сайті ви зможете купити сир ТМ «Магур», ціна якого вас приємно здивує. Сироварня працює над асортиментом та якістю власного крафтового сиру. Заходьте на сайт та обирайте натуральний продукт!

Поділитись: