2 Листопада 2018

Коли їсти сир

Коли краще їсти натуральний сир

Спеціалісти зі здорового харчування та виробники сиру, давно та обґрунтовано занесли сир до категорії дієтичних продуктів.
Здоровий людський організм здатний спожити відносно велику кількість цього продукту без будь-якої шкоди для себе в незалежності від часу доби.
Особливо це стосується дітей. Їх організми ростуть та потребують великої кількості корисних речовин, які містять саме молочні продукти. Тому в раціоні дітей допустимо вживання натурального сиру до 3-х разів на добу.
З віком людини кількість молочних продуктів у денному меню зменшується. Організм вже не потребує деяких компонентів для свого будування, а в окремих випадках навіть не здатен їх засвоювати.

Коли їсти тверді сири

Сири типів голландського, або чеддера навряд можна віднести до дієтичних, через відносно велику місткість в них калорій. Адже 100 грам кисломолочного сиру містить менш як 100 калорій, а 100 грам чеддера, для прикладу, більше 400 калорій.
Ці продукти місять багато білків, особливо казеїну, який засвоюються людським організмом від 4-х до 6-ти годин. Тому поснідавши ними ви точно не відчуєте і натяку на голод до самісінького обіду.
Корисно перекусити таким продуктом і на підвечірок. Тоді зустрінете час вечері без голодних позовів у шлунку і, як наслідок, не будете переїдати перед сном.
Не рекомендовано вживати тверді натуральні сири після 19:00. Вони не встигнуть повністю засвоїтись. Підшлункова змушена буде працювати вночі. Але рекомендація не їсти після 19-ї години стосується майже всіх харчових продуктів.
Цей продукт особливо рекомендовано спортсменам під час надмірних тренувань, мандрівникам у виснажливих подорожах, людям, зайнятим важкою фізичною працею, або тим, хто змушений знаходитись у холодних кліматичних умовах. Велика кількість калорій у сирі тут стане в нагоді.

Коли їсти кисломолочні натуральні сири

Знежирені кисломолочні сири – справжні улюбленці дієтологів. За участю цього продукту складено тисячі харчових програм для дітей та дорослих.
Особливі переваги кисломолочних сирів в можливості їх вживання із мінімальними обмеженнями.
1. Обмежене вживання нежирного сиру (до 150 грам) за 2-3 години перед сном призводить до зменшення відчуття ранкового голоду. Казеїн переробляється людським організмом повільніше за інші види білків,
тому ми почуваємось ситими. Ця корисна властивість використовується у дієтах для схуднення.

2. Засвоєння казеїну під час сну потребує великих енерговитрат. Оскільки сам продукт містить калорій мало, то організм бере їх з накопичених жирів. Прискорюється процес метаболізму, результатом якого є схуднення.

3. Вживання сиру збільшує енерговитрати організму не тільки під час сну, але і у стані спокою. До 75% калорій витрачаються саме під час буденної життєдіяльності (а не у спортзалі, як узвичаєно думати). Додавши цей продукт до раціону можна позбавитись зайвих калорій без додаткових зусиль.

4. Завдяки високому вмісту білків та низькому вмісту вуглеводів, сир призводить до пришвидшеного виділення гормону росту. Великий вміст кальцію у продукті підвищує рівень тестостерону. Результат комбінації цих двох факторів – значне пришвидшення росту м’язової маси. Це враховується у спортивних та реабілітаційних програмах харчування.

5. Сир містить триптофан. Ця амінокислота відповідає за зниження стресу, запобігає безсонню, депресії та неспокою. Помірне вживання продукту на ніч покращує сон людини.

6. Велика кількість білків та кальцію в сирах, в комбінації із наявною в них амінокислотою лейцин, призводить до швидкого перероблення жирової маси тіла людини у масу м’язову. Цей факт підтверджено клінічними дослідами на добровольцях, що вживали продукт тричі на день.

Скільки сиру з’їдати

Сири безумовно належать до групи дієтичних продуктів, які можна і потрібно вживати 1-2 рази на добу у будь-який, зручний для вас, час.
Віддавайте перевагу твердим сирам під час сніданків, або підвечірків. Кисломолочні сири – найкращий продукт для вечері та у складі різноманітних дієт.
Щоденна присутність сиру в раціоні людини – це гарантія необхідної, для нашого здоров’я, кількості амінокислот, кальцію та фосфору, та профілактика небезпечних захворювань.

Поділитись: