Гуснянський сир

24 Вересня 2018

Як вибрати добрий сир?

Майже кожна людина, вибираючи сир, перш за все звертає увагу на смак та дату виготовлення продукту. Але цих показників занадто  мало, щоб серед різноманітності сирів придбати дійсно смачний і якісний. Спробуємо дізнатись як відрізнити справжній сир від псевдо продукту? Як це можна перевірити в домашніх умовах?

На чому економить виробник сиру?

Всім відомо, що будь-який сир готують з молока, додаючи бактеріальні закваски та натуральні ферменти. По суті, лактоза майже відходить, а залишається білок з кальцієм. За способом виробництва сири поділяють на:

  • зрілі;
  • без дозрівання.

Сьогодні процес дозрівання можна усунути, в чому виробникам допомагають сучасні технології. Але при цьому навіть ніхто не задумується, що втрачається найголовніше – смакові властивості, які відрізняють один сир від іншого. В деяких магазинах Львова зустрічаються сухі та тверді молочні продукти, які дозрівали за правильних умов, вони мають приємний аромат та смак. Але більшість продукції іде без витримки, тому ми купуємо не сир, а схожість на нього, де багато пальмової олії та рослинного жиру. Шкода, що виробники економлять не тільки на продуктах, що потрібні для виготовлення сирів, але і нехтують здоров’ям покупців.

Крафтовий сир з домашніх сироварень

Найсмачнішим є власноруч приготований сир, або крафтовий, як його ще називають. Щоб приготувати кілограм такого сиру потрібно використати щонайменше 10 літрів молока. Зовнішній вигляд, колір, смак та запах такого продукту говоритимуть про те, що це дійсно якісний та натуральний продукт. Приготований в домашніх сироварнях сир буде мати злегка жовтуватий колір, вершковий, солонуватий смак, а також чітко виражений запах вершків. Такий натуральний сир буде дозрівати від декількох місяців до 3 років. Чим більше він буде витриманий, тим яскравіше будуть його смакові якості.

Як зберегти смак сиру в домашніх умовах?

Для того, щоб куплений сир довше зберігався вдома, потрібно:

  1. брати невелику кількість сиру, щоб надлишки не зберігати занадто довго;
  2. загортати сир в харчову плівку або пергамент (ні в якому разі не тримати в закритому посуді), щоб він не пересихав і не вбирав в себе запахи інших продуктів в холодильнику;
  3. не допускати різких перепадів температури. Якщо зберігаєте в холодильнику, то тільки на нижній поличці, або у відділенні для фруктів і овочів.

Де зберігати сири?

  • Тверді і напівтверді сири можна зберігати в морозильній камері, де вони не втратять своїх смакових якостей.
  • Розсільний сир краще тримати в сироватці, або неміцному розсолі. Перед вживанням продукт заливають окропом, щоб зійшов надлишок жиру. Якщо сир занадто солоний, то його можна нарізати невеликими шматочками і замочити в кип’яченій воді на 10-12 годин.
  • Плавлений сир можна тримати поза холодильником, так як він проходить спеціальну теплову обробку, яка допомагає йому розвиватися далі в теплі.

 

Перевіримо вдома натуральність сиру

Перша відмінність справжнього, якісного сиру – це гнучкість. Якщо відрізати шматок в 0,5 см. і зігнути його, то він не повинен переламатися. Натуральний сир з легкістю гнеться, а несправжній одразу ж ламається.

 

Отже, тепер знаємо, що з вибором сиру треба бути обережними і обачливими. Висока ціна продукту не завжди говорить про його натуральність і добрий смак. Щоб обминути асортимент псевдо сирів потрібно придивлятися не тільки до дати виготовлення, але і до кольору, запаху та зовнішньому вигляду продукту. У справжнього сиру на етикетці завжди вказується склад із натуральних продуктів, без будь-яких шкідливих домішок. Будьте уважними. Остерігайтеся підробок і обирайте для себе краще.

Поділитись: