3 Липня 2018

Гастротуризм в карпатах

Гастрономічні подорожі ⎼ це популярний різновид туризму, розроблений спеціально для любителів кулінарії, гурманів і цінителів смачної та вишуканої їжі. Якщо у вас є бажання продегустувати незвичайні страви, дізнатися багато нових рецептів і цікавої інформації, удосконалити свої навички в приготуванні страв, тоді гастротур стане для вас захоплюючою подорожжю в світ кулінарних шедеврів і нових смакових поєднань.

Гастротури вже давно стали звичаєм у Європі та починають набирати популярності в Україні.

Куди поїхати в гастро тур?

Є два види гастро туризму фермерський і міський. Фермерський це насолода натуральними продуктами вирощеними руками дбайливих фермерів і садівників, з можливістю зібрати самостійно фрукти, овочі та ягоди і навіть приготувати з них для себе що-небудь смачненьке. А міський це скоріше походи по різноманітним фабрикам і ресторанам, де ви будете дегустувати страви приготовані руками професіоналів, а на майстер-класах дізнаєтеся секрети цих страв і відвезете їх з собою.

Яскравим прикладом фермерського гастротуризму є Закарпаття. По дорозі на Закарпаття можна відвідати автентичну сироварню “Еко Газда” де виготовляють сир ТМ «Магур» та на власні очі побачити як готується справжній крафтовий український сир. Взявши участь в екскурсії на сироварню, ви почуєте історію барона Йогана Лібіха, який розпочав у Турківщині активний розвиток сироваріння з подальшою реалізацією продукту у вишукані крамниці Відня, Праги, Парижу. Зможете продегустувати та отримати насолоду від сирів, рецепти яких виведені шляхом симбіозу традицій місцевого сироваріння, італійських технологій і експериментів сироварів.

Прикладом міського гастротуризму є Львів. Можна сказати, що це місто першим започаткувало гастртуризм в Україні. Кожен куточок цього прекрасного міста пахне різною гастрономією: львівською кавою, львівськими пряниками, львівським шруделем, львівськими сирниками, львівськими пампушками, львівськими цукерками, львівським марципаном.

А найтрадиційнішу українську кухню можна відвідати, звичайно ж, у Полтаві. Усі гастрономічні традиції України зібрані та ще досі збережені у цьому місті. в Полтаві навіть поставили пам’ятник традиційній українській страві – галушці. Тут так багато різновидів українських страв, яких ви не знайдете в жодному іншому місті.

Кому будуть цікаві гастротури?

В першу чергу гастрономічні тури затребувані тими, хто в поїздках надає перевагу знайомству з місцевими кухнею, продуктами та кулінарною культурою, тобто гурманами. Проте гастро тури відвідують не лише гурмани, а й люди які своєю професійною діяльністю тісно пов’язані з їжею або туризмом.

Тобто крім гурманів, гастро тур також буде цікавий:

  • гідам, екскурсоводам, які самостійно розробляють власний маршрут;
  • гастрономічним асоціаціям, які сприяють розвитку своїх учасників;
  • туроператорам та турагентам, які шукають нові напрямки;
  • рестораторам, шеф-кухарям які в пошуку нових смакових поєднань.

Гастротуризм це абсолютно інший, по враженням, вид відпочинку, ніж ми звикли. Якщо звичайний туризм надокучив, а пам’ятки архітектури вже не вражають, тоді знайомтесь з місцевістю через її кухню! Повірте, так буде і цікавіше і оригінальніше і ситніше!:)

Поділитись: